IFFR in TOKO51

International Film Festival Rotterdam in Toko51

Geen reden voor een winterslaap in tijden van kortere dagen en lagere temperaturen: van 28 januari tot 7 februari 2016 kunnen filmfanaten, cultuurliefhebbers en party animals genieten van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Tijdens het festival staat Cretopia voor twaalf dagen vol in het teken van onverwachte ontmoetingen en een omvangrijk en zeer divers aanbod aan lange en korte films, documentaires, evenementen en installaties!

Te zien in Toko51:

Burma Rebound

Gertjan Zuilhof


Birma (of Myanmar) is een land dat langzaam, langzamer dan gehoopt misschien, terugkomt uit een lange en donkere periode van dictatuur. We kennen allemaal de moeizame weg die Aung San Suu Kyi, in eigen land nog vaak aangeduid als The Lady, moest afleggen om als parlementslid verkozen te worden. Ook Birmese filmmakers en kunstenaars, die net als politici het vrije woord hard nodig hebben, wachtte zo’n moeizame weg.

Waar vooral filmmakers te lijden hadden onder de repressieve situatie, bleken kunstenaars in staat om het contact met de internationale kunstwereld levend te houden. Voor de filmmakers komt dit programma dan ook te vroeg. Onder de kunstenaars is er een aantal te vinden die hoogstaand en bijzonder werk maken, werk dat typerend is voor hun land en situatie, en daar ook iets unieks over vertelt.

De gekozen kunstenaars zijn moderne kunstenaars: ze werken ook met film en video, en zijn daarom op hun plaats in een filmfestival. Door omstandigheden gedwongen hebben ze hun werk, vaak evenementen of installaties, op diverse plaatsen op het platteland gemaakt, ver van de vroegere hoofdstad Yangon (voorheen Rangoon). Deze kunstenaars hebben daarmee hun eigen variant op het zogenaamde site specific work ontwikkeld, werk dat ter plekke en in nauwe samenhang met de omgeving tot stand komt.

De kunstenaars Po Po, Tun Win Aung, Wah Nu en Aung Ko wonen en werken in Yangon en vertegenwoordigen in feite drie generaties kunstenaars, waarbij Po Po de nestor is en Aung Ko de benjamin. De kunstenaars hebben werk gemaakt of uit hun oeuvre gekozen dat het best hun filmische kant laat zien. De twee filmmakers in de tentoonstelling, Anocha Suwichakornpong en Midi Z, deden juist het omgekeerde: zij maakten geen films in de gebruikelijke zin van het woord , maar speciaal werk dat in een tentoonstellingspresentatie past. De Taiwanese filmmaker Midi Z komt oorspronkelijk uit Birma, Anocha Suwichakornpong, afkomstig uit buurland Thailand, volgt al lange tijd de situatie van Birmese immigranten in haar land.

Het is een compacte tentoonstelling geworden, met zes speciale presentaties van bijzonder en individueel werk. Samen laten ze verschillende kanten zien van een land dat op het punt staat zijn vleugels uit te slaan, of dat hopen we in ieder geval. Omdat het om werk gaat dat zo zijn tijd nodig heeft, is er een Birmees café ingericht, Café Mandalay – ook om het napraten te vergemakkelijken.

               A0- Rose-paars                                          logo

Delen:
Cretopia Rotterdam
Volg ons
Laatste berichten van Cretopia Rotterdam (alles zien)

Archief in Categorieën

Archief in maanden