Toko51 stopt ermee. Of toch niet?

Toko51 stopt ermee. Het is mooi geweest. Of toch niet?

Cretopia Rotterdam

Say WHAT?! Toko51 op de West-Kruiskade 51 stopt met een aantal activiteiten. Simpelweg omdat de vergunningen die we tijdelijk kregen in het kader de pilot van Blending 010,  ophouden.  Dat betekent geen horeca meer,  geen streetfood en geen alcohol. En geen versterkte muziek.  Dan blijft er weinig over. Gelukkig betekent dit nog niet het einde van deze wereldplek die door zovelen is bezocht en bewonderd. We gaan op een andere voet verder.

Op de website van Cretopia-Rotterdam kan je het foto album aanklikken om te zien wie en wat er allemaal voorbij is gekomen.

Hieronder het interview wat te lezen was op de achterpagina van buurtkrant Het Oude Westen:

Maak het mee cretopia

wijkmuseum

Makersexpo

het nieuwe 3-maanden leven van Toko51

Vanaf 15  juli wordt Toko 51 een Makersexpo: een expositie- en activiteitencentrum van en voor mensen die iets maken wat ze ergens kunnen neerzetten en eventueel verkopen. En een plek om elkaar te ontmoeten en verder te helpen. Eten, zelfgebrouwd bier en versterkte muziek horen daar niet bij. Daarvoor zijn de tijdelijke vergunningen verlopen. Een nieuwe fase in het altijd tijdelijke bestaan van deze creatieve plek op de West-Kruiskade.

Toen Piet Hein en Lennard de Vlieger van Cretopia 2 ½ jaar geleden Toko 51 in beheer namen, hadden ze een duidelijk plan. Ze gingen het pand openstellen voor de buurt. Dus ze maakten het licht, vervingen de leidingen, maakten het pand brandveilig, gaven de aangeboden kunstwerken, horecaspullen en meubilair een plek, maakten een website en een facebookpagina en lieten aan iedereen weten dat Toko51 beschikbaar was voor allerlei activiteiten. En die kwamen er ook: schilderworkshops, tarotsessies en Mexicaans en Surinaams eten, blues- en reggaeconcerten, foto-exposities, filmvoorstellingen, kleding- en meubelverkoop, tv-opnames, de WOW-facebookpagina, lezingen en toneelrepetities, graffitispuiterijen en vergaderingen van mannen in pak. Ze wisten dat ze moesten leven met -maanden- gebruikerscontracten. Piet Hein: ‘In het begin waren we daar wel zenuwachtig over, maar je went eraan.’ Het verhaal is al twee jaar dat bakker Havenaar voor winkel en bakkerij een optie op dit pand heeft, maar er zit tot nu toe weinig beweging in. De bestemmingsplan moet veranderd worden en de vergunningen zijn nog niet rond.

Het verdienmodel

Dat Toko 51 een nieuw leven begint, heeft ook met vergunningen te maken. Toko51 deed mee als deelnemer van Blending 010: een landelijk pilotproject waarin mengvormen van winkel- en horecafuncties tijdelijk werden toegestaan. Maar de pilot is ten einde, dus vanaf 1 juli zijn wij ons verdienmodel kwijt. Want we zitten hier wel zogenaamd gratis, we hoeven geen huur te betalen, maar we hebben toch nog 1500 euro per maand vaste lasten, door dure aansluitingen voor electriciteit en wifi, hoge verwarmingskosten, kosten voor bedrijfsafval etc.. En als Cretopia ermee stopt, dan mag er –vanwege nieuwe regels – niets anders tijdelijks in.’

De oplossing komt van een samenwerking met Christy de Witt van MHM010 (Maak Het Mee). Toko51 wordt van 1 juli tot 1 oktober een expositie- en activiteitenruimte voor ‘makers’: beeldend kunstenaars, meubelmakers/ontwerpers, grafisch/web/interaction designers, architecten, ontwerpers van mode en mode-accessoires (kleding, schoenen, tassen, sieraden), etc. Van professioneel en gevestigd tot net beginnend. Gekoerst wordt op 30 exposanten, waarvan minstens 15 uit de wijk. Kosten € 50 per exposant per maand. Er wordt geen provisie bij verkoop gerekend en er komt een programma van workshops, demonstraties, inspiratielezingen en pitches voor potentiële klanten en opdrachtgevers. Alles met het doel om de makers en hun producten meer bekendheid te geven; en elkaar te versterken. ‘Zo kan Toko51 toch weer 3 maanden vooruit en wie weet, wat voor nieuw plan er in die tijd ontstaat.

De West-Kruiskade wil de streetart-straat van Rotterdam worden. Misschien moeten wij dan maar een grafittimuseum worden. Tenslotte waren wij altijd al van streetart.’

facebook.com/cretopiarotterdam   of website www.cretopia-rotterdam.nl    https://www.facebook.com/search/top/?q=maak%20het%20mee010

voor foto’s van jou en jouw evenement zie www.cretopia-roterdam.nl/fotogallery

Delen:
Cretopia Rotterdam
Volg ons
Laatste berichten van Cretopia Rotterdam (alles zien)

Archief in Categorieën

Archief in maanden